Hur Cornish Rex kom till

Denna text baseras i första hand på boken:
Cornish Rex Cat, av Eve Denise Jones, Interpet Publishing, ISBN 1-84286-047-X

Kallibunker
Den 21 juli 1950 i Cornwall i England föddes hos Mrs Nina Ennismore en "vanlig" kull med huskatter. En hane var dock väsentligt annorlunda. Han hade lockig creme-färgad päls, smidig kropp och ett kilformat huvud medan hans syskon hade det mer bastanta och runda huskattsutseendet. Han fick namnet Kallibunker. Förutom att som en vanlig katt jaga möss och ingå i kattsamhället så var han behaglig som sällskapskatt. Mrs Ennismore ville ha honom som sällskapskatt och tog honom vid 2 års ålder till veterinären för kastrering. Men veterinären blev mycket intresserad och förmådde Mrs Ennismore att avla vidare på honom.

Namnet "Rex"
Mrs Ennismore sägs också ha fött upp kaniner med den så kallade Castor Rex mutationen som ger lockig päls! Castor är en gammal europeisk benämning på bäver (som hade åtråvärd päls) och Rex kommer från latinets "kung". Så när hon såg samma slags päls hos Kallibunker så var det naturligt att beteckna också honom som Rex.

Kallibunkers son Poldhu
Kallibunker parades med sin mor "Serena" flera gånger. Den första kullen gav hanen Poldhu men också tre döda ungar. Poldhu var blå-sköldpaddsfärgad så han borde ha varit steril. Poldhu parades vidare men man hade fortsatt problem med hög dödlighet. En av Poldu's döttar parades med honom och sedan skickades hon till USA. I den kullen föddes hanen Marmaduke och honan Diamond Lil. Efter att dessa fått para med Siameser så skapades en livskraftig Amerikansk gren av Cornish Rex.


Kallibunker - originalet

Kallibunkers son Champagne Charlie
I England hade man dock problem att få till en god avelsbas. Kallibunker fick avlivas efter ett slagsmål och Mrs Ennismore fick ekonomiska problem med sin verksamhet. En av Kallibunkers söner - Champagne Charlie (eller Sham Pain Charlie som han kallas på några websidor - engelsk ordvits?) - hade hon dock givit till sin veterinär och han parades nu med Birmor och Brittiskt korthår. Också Siames och Russian Blue användes. Detta gav en helt ny vigör åt stammen. Man tog ut de avkommor som hade Rex-anlagen och avlade vidare på dom.

Cornish och Devon
År 1960 föddes en Rex-pälsad katt i Devon i en vanlig huskatt-kull. Tankarna ledde naturligtvis till det som skett tidigare i sydliga grannskapet Cornwall. Men det visade sig att de två Rex-stammarna hade olika anlag. Paras de så får inte avkomman den lockiga pälsen. Så i början av 60-talet fick man dela in Rexarna i "Cornish Rex" och "Devon Rex" samt naturligtvis "German Rex".

German Rex
I ruinernas Berlin påträffades 1947 en honkatt med lockig päls. Hon blev kallad "Laemmchen" och står som ursprung för "German Rex". Här visade det sig att det var samma gener som hos Cornish. Man utförde parningar mellan Cornish Rex och German Rex och det tillförde den engelska grenen ytterligare avelsbas. German Rex finns kvar men är inte alls så framträdande internationellt som Cornish och Devon.

Godkännande som ras
I USA var man först med att godkänna Cornish Rex som en ras efter att tillräckligt många generationer hade utvecklats positivt. Det skedde 1964. Engelska kattförbundet godkände "Rex-katter" som ras 1967. Dock tog man in både Cornish, Devon och German under samma beskrivning. Först 1979 delades de tre Rexarna upp i enskilda rasbeskrivningar och godkännanden. Internationellt följde man engelsmännens standard.

Cornish Rex i Sverige
Via Danmark kom Cornish Rex till Sverige 1969. Den baserades då på den engelska stammen. Genom en del import från USA finns idag det mer finlemmade draget hos många svenska Cornish.Elsa - mor till Phoebe
En klassisk skönhet
Foto: Lena Lindström
Vår Theia
Inte lika klassisk "look"

Lästips
Det finns massor av information och spännande historier ute på nätet. Sök på "kallibunker" , "cornish rex" , "nina ennismore" , "poldhu" , "devon rex" , "german rex" osv osv !!Hur är en Cornish Rex?

Till att börja med är en Cornish en KATT. Mycket KATT. Var och en är sedan individ med sina karakteristika såsom svagheter, styrkor och laster. Följande beskrivning är våra egna personliga observationer.

Katter med långa ben sägs vara livliga, det gäller också för Cornish Rex. De har mycket muskler i förhållande till kroppsstorleken så ett hopp på 3 á 4 gånger sin egen längd från stillastående är inget problem. Framtassarna används ibland tillsammans för att fånga en fluga i luften eller för att lyfta upp något intressant till munnen.

Rexarna är omtalat nyfikna och vill gärna följa med och se vad husse eller matte har för sig. Värmebehovet är högt så därför är datorskärmar, element eller människornas sängar populära sovplatser. De kan bli väldigt kärvänliga och vill sova på dig eller under din tröja. Ett bevis på deras kärlek är att bli slickad, buffad på eller nafsad i örat (kärleksbett).

Jaktinstinkten är välbevarad; en fluga, humla eller fågel får hos oss uppmärksamhet från tre ivriga katter. Ålande på marken drar de sig så nära som möjligt. En leksak med "muskänsla" kan man leka med hur länge som helst. Prasslande leksaker under en matta eller ett täcke är våldsamt intressant

Revir och stabilitet är viktigt, precis som för alla katter. Vår Peleus vakar ständigt över vårt hus och trädgården via rastgården. Vi tror absolut inte att han eller de andra lider av att inte springa fritt ute. Katter har ingen längtan till "främmande land". De vill ha ett lagom stort revir där de får mat, har en roll i en hierarki och kan välja att vila sig i grupp eller ensam. Möjligen kan behovet av att jaga bli lite åsidosatt, men det får husse och matte hjälpa till med att lindra!!Cornish Rex Standard

Bäst är att läsa "Fédération Internationale Féline's" gällande beskrivning på engelska som du når här (i nytt fönster).

Länk till "Fédération Internationale Féline (FIFe)"  (i nytt fönster),

och till "Sveriges Kattklubbars Riksförbund (SVERAK)" (i nytt fönster).

SVERAK tillhör det internationella kattförbundet FIFe. Vi som uppfödare är anknytna till SVERAK och därmed till FIFe's standard.

Utöver FIFe finns det flera nationella och internationella kattförbund där somliga har lite annan standard för Cornish Rex än vad FIFe har.

Här är förbunden inom  "World Cat Congress":